Karatézni jó!

2014.05.18 22:46

Arról, hogy mit és hogyan ne csináljunk, a technikák helyes végrehajtása című részben olvashatunk. Bár elég tiszta és pozitív az üzenete, mégis van, aki nem érti, akiben felmerülhet, hogy akkor miért is karatézzunk?

Ha szorgalmasan és jól végezzük a gyakorlatokat, akkor rengeteg pozitív hatást vehetünk magunkon észre.

Mindenki megtalálhatja a Wado-Ryu-ban amit keres, amire vágyik: Küzdelem, formagyakorlatok, egészségmegőrzés és javítás. Mindenki annyit talál meg amennyit csak szeretne. Lehet jó harcos, sportolhat, kikapcsolódhat, de felfedezheti a Harcművészetet is. Minden az egyéntől függ és teheti mindezt úgy, hogy nagyon élvezi amit csinál, minden edzésen.

Nyújáts-lazítás: a légzőgyakorlat és a nyújtás együttese segít megszabadulni a napi stressztől, az ülő munkákból/iskolából eredő rossz tartástól. Beindítja az energiaáramlást ott is, ahol az egész napi tevékenységeink során elzáródások keletkeztek. Javítja a keringést. Felszabadítja a feleslegesen lerakódott, felhalmozódott oxigént a vérünkben, ereinkben, szerveinkben. Harmonizálja a meridiánok működését. Javítja az agy vérellátását, ami által jobban ki tudjuk használni szellemi képességeinket. Segít megismerni testünket, önmagunkat. Javítja a mozgáskoordinációt és az egyensúlyt. Nem utolsó sorban, méregtelenít. A jól végzett nyújtás-lazítás kombinálva légzőgyakorlattal akár jobban is megizzaszthat, mint egy 20 perces futás. És mint célfeladat, lehetővé teszi a hatékonyabb edzést és a nem harcközben szerzett sérülések elkerülését.

Wado-Ryu: a technikák gyakorlása során, megtanulunk tanulni, egyszerre több dologra összpontosítani, gyors döntéseket hozni, melyek következményét pillanatokon belül megismerjük, ezért olyan döntéseket tanulunk meg hozni, amiért büszkén vállaljuk a felelősséget. Megtanulhatjuk, hogyan használjuk a természet erőit, természetesen ehhez be kell járni egy utat, melyen először megismerjük önmagunkat, hajlandóak leszünk felismerni, hogy nem különállók vagyunk, hanem részei a természetnek, az egész univerzumnak. Megtanulunk küzdeni, megvédeni önmagunkat, másokat. Elsajátíthatjuk a technikák leggyorsabb és leghatékonyabb végrehajtását. Önfegyelemre nevel minket, alaposságra és szorgalomra.
       A Wado-Ryu, kimeríthetetlen tudásanyagok tárháza. A küzdelmen és a formagyakorlatokon kívül betekintést nyújthat sok mindenbe, fogékonyságtól függően, pl.: Japán történelme, kultúrája. Mesterek tanításai. Meditáció, filozófia, gyógyítás, művészet, szeretet. Tisztelet mindenkinek és mindennek. Harmóniába kerülni önmagunkkal, a természettel, a világegyetemmel.

A Wado-Ryu útjának lassú bejárása sok érdekességet rejt. De, a szellemi és lelki fejlődés közben, nem szabad megfeledkezni az alapról, amire mindez épül. Bunyózni és keményen edzeni! A Wado-Ryu Karate-Do az egyik legküzdelemcentrikusabb harcművészet! És nem szabad elfelejteni, hogy az igazán nagymesterek, bármely stílusban, először félelmetes harcosként, hírhedt bunyósként kezdték pályafutásukat fiatalon, és a korral együtt lettek azok a kedves és békeszerető nagymesterek, akiket ma bámulattal és csodálattal követünk.

Vissza

Kapcsolat:

Sensei Torontáli Róbert 3. dan Elnök  torontali.robert@gmail.com    06-30-434-6103

© Minden jog fenntartva - Magyar Wado-Ryu Akadémia 2014

Készíts ingyenes honlapotWebnode