Szeminárium 2007/01/12-14

2014.05.18 22:51

 

Wado-Ryu szeminárium Shiomitsu 9. Dan Hanshival

(2007. január 12.-14.)

Mint már nem először, most is lejegyzem és közzéteszem a tanításokat, melyeket nem szeretnék elfelejteni. Kis emlékeztető, önmagamnak.

Az, hogy technikailag mit kaptam, kaptunk tőle, nem papírra való, egyszerűen csak gyakorolni kell. De, amit tanít és elvár minden Wado Academy tagtól, annak egyre nagyobb a súlya. Amellett, hogy az edzőteremben meg kell izzadni, és nem szájjal kell karatézni, emberi kvalitásaink alakítása, javítása is kiemelkedően fontos. Ezért a Magyar Wado-Ryu Karate-Do Akadémia tagjaira a következők érvényesek kötelező jelleggel:

  • Kedvesség, hűség, bátorság, udvariasság, erős jellem, szorgalom, igazság. Ezekkel a erényekkel kell rendelkeznie és ezek szerint élnie minden Akadémiás tagnak. Aki ezt nem tartja be, annak kívül tágasabb.
  • Aki klubbot, mestert akar váltani, arra csak úgy van mód, hogy előző mesterétől engedélyt kér az átigazolásra, mind szóban mind írásban. Nincs más megoldás.
  • Mindenki köteles saját magát technikailag és emberileg is fejleszteni, jobbá tenni. Minden nap.

A Wado-Ryu Karate-Do Academy minden tagjára ezen belül a Magyar Wado-Ryu Karate-Do Akadémia minden tagjára érvényesek ezek a szabályok, a világ minden pontján. Aki ezeknek nem felel meg, azt kizárják a szervezetből.

Így alakult egy olyan családdá a Wado Academy, hogy a világon bárki idegen országba utazik, mindig megkap minden segítséget a helyi Akadémiás tagoktól. Ezt nem is kell kérni, ez már természetes. De nem kell ehhez Akadémiás tagnak lennie, jöhet a vendég bármilyen Wado szervezettől, ugyanolyan vendéglátásban lesz része, mintha a mi csapatunktól jönne. Csak a hét erénynek kell a birtokában lennie. Erről van saját tapasztalatom is. Én így leltem családra Ausztráliában, Svájcban, Norvégiában, Angliában, Franciaországban, Olaszországban, Németországban, Portugáliában.

Végül a hétvégi kedvenc leckém: A Wado-Ryu nem karate. Mi csak kölcsön vettük az ütéseiket és rúgásaikat. Mozgásanyagunk sokkal másabb, inkább a japán harcművészetekre hasonlít, mintsem okinawai társaira. Formagyakorlatainkat a Shito-Ryu stílustól kaptuk és alakította Ohtsuka Meijin saját technikájához. Ohtsuka O-Sensei nem is akart túl sok kata-t a stílusába. Eredetileg csak kilenc kata volt a Wado-ban. Csak később, a versenyek miatt bővült 15-re számuk. Sőt Ohtsuka Meijin úgy gondolta, hogy bőven elég lenne csak négy formagyakorlat is, Pin An Shodan, Pin An Yondan, Naihanshi, Seishan. Ezekben benne van minden, ami a Wado-Ryu gyakorlásához, illetve a kumite mozgások elsajátításához kell.

Nagy előrelépés, hogy jövőre Shiomitsu Sensei már kétszer is ellátogat dojonkba. Természetesen, akkor is, mint mindig, mindenkit várunk sok szeretettel.

Vissza

Kapcsolat:

Sensei Torontáli Róbert 3. dan Elnök  torontali.robert@gmail.com    06-30-434-6103

© Minden jog fenntartva - Magyar Wado-Ryu Akadémia 2014

Készíts ingyenes honlapotWebnode