Szeminárium 2008.01.11.-13.

2014.05.18 22:51

Shiomitsu Sensei ismét tanított bennünket...

Shiomitsu Sensei nagy hangsúlyt helyezett a technikai képzésünk mellett, a jellem és szellem fejlesztésére is. Megpróbálta megértetni velünk, hogy hogyan dolgozzunk együtt a természet, az Univerzum erőivel.

Felhívta a figyelmét mindenkinek, hogy a Wado-Ryu még mindig egy, nincs több. Stílusát I. Ohtsuka alapító nagymester, a fiára, II. Ohtsuka nagymesterre hagyta és azokra akik követik az Ő elméleti és gyakorlati módszereit. Akik bármikor külön utakra indulnak az már másik stílus. A Wado International, a Wado-Kai, mind más stílusok, nem Wado-Ryu. Jó velük a viszonya, viszonyunk, de meg kell érteni, hogy ők a saját választásukból elhagyták a Wado-Ryu iskolát. Ma a világon, csak az mondhatja magát Wado-Ryu tanítványnak, akinek a vizsgáját II. Ohtsuka nagymester írja alá. De nekünk büszkének kell arra lennünk, hogy ilyen sok fajta Wado stílus létezik. Ennek nagyon kell örülni. Mert ami jó és értékes, azt másolják, hamisítják. Mint a Rolex karórákat, vagy Louis Vuitton táskákat. Arra is emlékeztetett, hogy a Wado-Ryu mindenki számára nyitott. Mindenkit szívesen lát, ha szeretne tanulni, az ajtó mindig nyitva áll. Az ő ajtaja is és itthon a miénk is.

A Wado-Ryu küzdelemközpontú karate irányzat. Ez nem azt jelenti, hogy nincsenek benne formagyakorlatok, csak kevesebb, mint más irányzatoknál. Ezért a hétvégi edzőtáborban Shiomitsu mester az alaptechnikákra és a küzdelemre helyezte a hangsúlyt. Sokat magyarázott, például szó volt arról, hogy a harcművészetben fontos a 100%-os hatékonyság, aminek része a mozdulat tökéletes végrehajtása minimális energia felhasználással. Ha valaki rosszul hajt végre egy technikát, akkor a testének bizonyos részei túlterhelődnek, és ez által gyorsabban elkopnak, fájni fognak. Az ízületek, izmok megfelelő bemelegítése, testkímélő technikák megtanulása, és gyakorlása elengedhetetlen ahhoz, hogy sokáig edzhessünk.

Az alapok részletes átismétlése után életben is használható páros gyakorlatok következtek. Shiomitsu mester részletesen elmagyarázta, hogy a kezdőknek tanított „támadás kivédése utáni visszatámadás” csak a küzdelem alapját képezi. Gyakoroltuk az egyszerre bekövetkezett támadást is. Ilyen sokszor előfordul a versenyeken is, ami a védőfelszerelések miatt eldönthetetlen találatokat eredményez. Az élet teljesen más, mivel a két erő összeadódik, és rombolóan hat a vesztesre. Győzni az fog, aki gyorsabb, vagy a kitéréses támadótechnikát alkalmazza, ami a Wado-Ryu egyik alapelve.

A leghatékonyabb, amikor nem várjuk meg, hogy a támadó véghez vigye tervét. Ilyenkor szinte a támadó elméjében kell fürkészni, és megelőző, gyors, pontos támadással kell ártalmatlanná tenni. Kívülről szinte nem is érthető, hogy mi történik ilyenkor. Aki a támadó szerepét töltötte be, még csak készült a támadásra, csendesen lopta a távolságot már majdnem jó helyzetbe került egy gyors akcióhoz, amikor pillanatok alatt vesztes lett. Megérteni könnyű volt, végrehajtani sokkal nehezebb!

A mozdulatok aprólékos kielemzése és megértetése Shiomitsu mester tanításának egyik alapja, ezáltal mi nemcsak hatékonyabb harcosokká válhatunk idő múltával és rengeteg gyakorlással, hanem egészségesebb, mosolygósabb idős emberekké is.

A legfontosabb, hogy minden mozdulat természetes legyen, ahogy a Sensei mondja: RELAX!

                                                                                         Torontáli/Gáspáry

Vissza

Kapcsolat:

Sensei Torontáli Róbert 3. dan Elnök  torontali.robert@gmail.com    06-30-434-6103

© Minden jog fenntartva - Magyar Wado-Ryu Akadémia 2014

Készíts ingyenes honlapotWebnode